Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

THIS GROUND : bijzonder ligconcert met Lavinia Meijer (harp) en Heiko Dijker (tabla)

oktober 16 | 20:00 - 22:00

€20

Het laatste concert van dit jaar voordat de verbouwing van de Oostkerk van start gaat, wordt een bijzonder concert. In een lege Oostkerk kan je liggend op een matje en kijkend naar een verlichte koepel in een verwarmde kerk  wegdromen op de meditatieve klanken van tabla en harp. Voor degenen die niet willen liggen,  zijn er zitplaatsen in de kerkbanken beschikbaar.

kaartverkoop: http://www.heikodijker.com

Lavinia Meijer en Heiko Dijker

Door de ontmoeting met tablaspeler Heiko Dijker heeft harpiste Lavinia Meijer een nieuwe muzikale wereld ontdekt; de Indiase Ragas. In Nederland zijn er maar weinig musici die zich in deze klassieke muziek uit India hebben gespecialiseerd en Heiko Dijker is daar één van. De tabla is het meest verfijnde percussie instrument uit de rijke Indiase cultuur. Het spel van Heiko wordt gekenmerkt door enthousiasme en grote kennis van de Indiase ritmes, in India werd hij door een voorname krant geprezen als ‘a global ambassador for classical Indian music.’Een unieke combinatie van harp en tabla, maar deze verbinding is voor Lavinia ook weer niet geheel onlogisch. Lavinia: ‘Toen ik mij ging verdiepen in de muziek van Philip Glass, kwam ik tot de ontdekking dat hij zich in zijn zoektocht naar het ontwikkelen van een eigen stijl heeft laten beïnvloeden door de Indiase Ragas. Zijn Minimal Music stijl is grotendeels vanuit de benaderingen van de Ragas ontstaan. Dat was het begin van mijn nieuwsgierigheid naar deze muziek. Doordat Heiko met heel veel geduld, passie en toewijding mij verder kennis liet maken met deze fascinerende en veelzijdige muziek ging er een wereld voor me open.’

Heiko: ‘Lavinia ontroert met haar lyrische én virtuoze interpretatiesvan de klassieke Indiase Raga’s. Vorig jaar december bezochten we een aantal topmusici in India en lieten ons inspireren bij mystieke tempels, kleurrijke chaos en de schoonheid van India.’ Samen brengen ze een avond met verschillende Ragas waarbij ze improviseren en ook verbindingen leggen naar de Westerse klassieke muziek van o.a. Purcell.

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Op haar negende beroert ze de harp voor het eerst, op haar elfde treedt ze toe tot het roemruchte talentenklasje van Erika Waardenburg aan het conservatorium van Utrecht om aan dat van Amsterdam cum laude af te zwaaien. Op haar veertiende beleeft ze als harpiste haar eerste officiële optredens met symfonieorkesten. Haar naam als harpiste is internationaal gezet als ze in 2007 debuteert in Carnegie Hall New York. Sindsdien vliegen haar de uitnodigingen om de oren om als soliste aan te treden. Ze doet grote theaterzalen aan in Nederland, maar ook in de rest van Europa, in Noord-Amerika en in Azië waarbij ze haar biologische vader weerziet. Haar tv-optredens maken evenzeer indruk, door zowel haar ontwapenende, aanstekelijke interviews als haar beklijvende, grensverleggende harpspel. Legendarisch is een concert in New York waar ze het waagt haar ‘engeleninstrument’ te combineren met samples, beats en boombox. Aan de basis liggen conversaties met drugsverslaafde, criminele vrouwen aan de zelfkant van de samenleving. Resultaat: een controversieel concert, verbolgen bezoekers die voortijdig beledigd en verhit debatterend de zaal verlaten, dus voluit aandacht voor de problematiek aan de zelfkant van de grootstedelijke samenleving.Haar albums worden wereldwijd gedistribueerd (Channel Classics, Sony Classics). Ze zijn bekroond met een Edison, twee gouden en een platina status voor ‘Metamorphosis/the Hours’. Als enige exponent uit de klassieke muziek speelt ze drie van haar klassieke albums de Top 10 van de Nederlandse popcharts binnen. Ze werkt samen met componisten als Philip Glass (‘Koyaanisqatsi’,‘the Hours’) en Ludovico Einaudi (‘Intouchables’, ‘Black Swan’) en deelt met hen het podium, alsook met punker Iggy Pop en met bandoneonist Carel Kraayenhof. Haar repertoire en podia blijven dan ook niet beperkt tot het klassieke circuit. Ze brengt even makkelijk nummers van Radiohead of Yann Tiersen en experimenteert met elektronica, theatrale muziek, jazz, avantgarde, rock en dus minimal music. Behalve in klassieke concertzalen staan haar podia in binnen- en buitenland evengoed in rocktempels, festivaltenten en openlucht.

Heiko Dijker

Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vol toewijding studeerde hij aldaar een aantal jaar volgens de Indiase traditie. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme, diepgang van kennis en intense klankproduktie. In India kreeg Heiko de titel ‘Global Ambassador of Indian music.’ Hij haalde zijn Master aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van tabla-grootmeester Faiyaz Khan. Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines. Voorbeelden daarvan zijn optredens met het Matangi kwartet, Scapino Ballet, Rotterdam Philharmonisch Orkest, de Japanse marimba-virtuoos Shinske Ishihara, Melissa Etheridge en het Tunesische duo Amine & Hamza M’raihi, Sabir Khan, Shankar Mahadevan. Heiko werkte ook samen met legendarische artiesten als Hariprasad Chaurasia en Buddhadhitya Mukherjee, en geeft workshops en masterclasses over de hele wereld.

THISGROUND_POSTER_A3_FINAL

Tickets

Gegevens

Datum:
oktober 16
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€20
Evenement Categorie:

Organisator

Heiko Dijker
Telefoon:
0622801775