Franca Treur – “De preek van de Leek”

mei 26 | 16:00

“Preek van de Leek” met schrijfster Franca Treur in De Oostkerk

Een straffe preek, een rol pepermunt en psalmen zingen in een volle kerk. Voor veel Nederlanders zijn het relieken uit het verleden. De een denkt er met warmte aan terug, een ander maakt er grappen over, maar een religieuze opvoeding laat altijd sporen na, ook bij diegenen die een andere weg zijn ingeslagen. Wat blijkt het behouden waard voor de rest van je leven?

Over de erfenis van een gelovige jeugd houdt de Zeeuwse schrijfster Franca Treur op zondag 26 mei een Preek van de Leek. Zij wordt begeleid door organist Martin Mans en door zangers.

Datum:                Zondag 26 mei 2019

Plaats:                Oostkerk in Middelburg

Aanvang:             16.00 uur

Programma:       Preek van de leek over de waarde van de reformatorische traditie, met nadruk op het psalmzingen door schrijfster Franca Treur, afgewisseld door orgelspel en zang in de berijming van 1773, begeleid door organist Martin Mans op het historische De Rijckereorgel

Toegang:             gratis (collecte aan de uitgang)

Franca Treur is geboren en opgegroeid in Zeeland. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Leiden. Haar roman Dorsvloer vol confetti (oktober 2009) was het meest bejubelde debuut in jaren. Franca won de Selexyz Debuutprijs en de Jan Bruijns-prijs. Ze werd genomineerd voor onder meer de NS Publieksprijs en de Anton Wachterprijs, en haalde de longlist van de ako Literatuurprijs. Van Dorsvloer vol Confetti zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd. Op 12 september 2014 was de wereldpremière van de film tijdens Film by the Sea.

In januari 2014 verscheen haar tweede roman De Woongroep en in 2017 de psychologische roman Hoor nu mijn Stem. Franca schrijft columns, essays en korte verhalen voor diverse media. Met illustratrice Olivia Ettema maakte zij diverse succesvolle verhalenbundels. In februari 2019 publiceerde ze de nieuwe roman Regieaanwijzingen voor de liefde.

Martin Mans, organist en dirigent werd in 1965 geboren in Melissant. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ontdekte hij ook zijn voorliefde voor het orgel. Martin Mans kreeg als zevenjarige jongen zijn eerste orgellessen, nam als elfjarige de begeleiding van verschillende koren op zich en werd als twaalfjarige vaste kerkorganist van de kerk in zijn geboorteplaats. In zijn jeugdjaren won Mans verschillende concoursen. De orgelbespeling op veertienjarige leeftijd voor de NCRV-radio volgde de concoursen al snel op. De basis van zijn orgelspel werd dus al op jonge leeftijd gevormd. Naast zijn orgelstudie professionaliseerde Martin Mans zich in koordirectie. Hij geeft per jaar gemiddeld tweehonderdenvijftig concerten en niet alleen binnen de landsgrenzen. Hij vormt samen met pianist Jan Vayne het duo ‘Twee Klaviervirtuozen’

Ondersteund door het prins Bernhard Cultuur Fonds

mei 26