Jesper Lindell

6 mei | 20:30 - 22:30

Op 6 mei 2023 komt Jesper Lindell naar de Oostkerk.

2022 was al een volgeboekt jaar met een uitgebreide tournee door Scandinavië en Europa, naast nog meer sessies in de opnamestudio. Als we geluk hebben, zien we zelfs begin 2023 nog een album uitkomen. Jesper en zijn band hebben zeker geen gebrek aan liedjes, verlangen of inspiratie! Dat gaan ze nu overbrengen naar het publiek in de Oostkerk

Aanvang: 20.30

Deur open: 19.45

Tickets: 22,50 | Vrienden 20,00

Jesper Lindell

Een van mijn ‘old time favourite’ muziekgroepen is de legendarische Canadees/Amerikaanse groep The Band. Zij maakten voor het eerst naam in de tweede helft van de jaren zestig als begeleidingsgroep van Bob Dylan. Later werden ze zeer invloedrijke vertolkers van Americana. In hun muziek versmolt country met folk, blues en rock-‘n-roll.

Zo’n band kom je tegenwoordig niet meer tegen. Hoewel?? Aangenaam verrast was ik toen ik onlangs de Zweedse band Jesper Lindell hoorde. Ik kende hem van zijn hit “Moving Slow” uit 2017 dat maar liefst 5 miljoen streams heeft behaald op Spotify. Daarna heb ik weinig van hem vernomen.  Niet vreemd want in corona tijd onderging hij een niertransplantatie met een nier van zijn vader. Verleden jaar bracht hij gelukkig het nieuwe album “Twilights” uit, opgenomen in hun eigen studio in Brunnsvik, vlakbij de stad Ludvika in Zweden.  Een steengoed album van een band met een eigen soulvol geluid maar waarop de invloed van The Band en ook wel van Van Morrsion goed hoorbaar is. En ook dat is niet vreemd want Amy Hel, dochter van de verleden jaar overleden drummer van The Band Levon Helm, zingt meeop het gelijknamige titelnummer “Twilight”. Dat is de enige cover op dit album, afkomstig van het album Islands dat The Band in 1977 uitbracht. Het is een prachtig eerbetoon aan The Band. Ook de Franse rockster Theo Lawrence en Klara Söderberg van het legendarische zuster- duo First Aid Kit, spelen mee op het album.

Verleden jaar had Jesper Lindell met zijn zes-koppige band een bijzonder succesvolle Europese tournee. Bij de start van zijn nieuwe Europese tournee treedt hij ook op in de Oostkerk. Wedden dat u na afloop van dit concert een groot fan bent van deze bescheiden Zweedse zanger/gitarist/ tekstschrijver en zijn band ? Warm aanbevolen.

Leo Hannewijk.

Jesper Lindell – the natural born talent

Hij is 13 jaar oud, stil en erg verlegen, maar Jesper Lindell is de meest getalenteerde voetballer (voetbal) in zijn geboorteplaats Ludvika, een Zweedse arbeidersstad een paar uur ten noordwesten van Stockholm. Tijdens een game slaat het noodlot toe, Jesper breekt een been en zit in zijn jongenskamer en in een rolstoel. Zijn grote broer Anton probeert hem op te vrolijken met een akoestische gitaar en leert hem een ​​paar akkoorden. Zodra hij hersteld is, besluit Jesper het voetbal op te geven om zich op muziek te concentreren. Hij richt een bandje op en het voetbalveld wordt vervangen door een oefenruimte. Deze aflevering leert Jesper twee dingen. De basis van muziek en dat het mogelijk is om tegenspoed om te zetten in iets goeds.

Al vroeg begrepen de vrienden en familie van Jesper dat muziek zijn juiste element was. De verlegen jongeman vond een nieuwe manier om zich uit te drukken. Niet alleen met het gitaarspel maar vooral met songwriting en zang. “Alles ging zo gemakkelijk en natuurlijk voor mijn broer, ik kon niet anders dan jaloers op hem zijn”, zegt Anton, die al die tijd Jesper’s bassist en #1 supporter is.

Toen hij zeventien was, verhuisde Jesper weg van Ludvika om naar een “rock high school” in Örebro te gaan. Daar was hij medeoprichter van de rockband Almost Nature uit de jaren zeventig, geïnspireerd door bands als Savoy Brown, Grand Funk Railroad en Thin Lizzy. Twee van de andere medeoprichters, André Kvarnström en Kristoffer Schander, gingen later spelen in de internationaal succesvolle bluesrockband Blues Pills.

Na de middelbare school ging Almost Nature uit elkaar en verhuisde Jesper naar Göteborg, waar hij als postbode werkte. “Veel andere muzikanten werkten ook als postbodes en tijdens het werk ontmoette ik de jongens die mijn volgende band zouden worden, King Harvest.”

De bandnaam is ontleend aan het nummer van The Band en het geeft ons een idee van de richting die Jesper opging met het schrijven van liedjes. “We klonken niet echt als The Band, maar ik luisterde veel naar ze. En soul, Van Morrison en hedendaagse Americana, die ik onlangs had ontdekt. Dit was een periode waarin ik veel van de invloeden, liedjes en geluiden ontdekte die nog steeds een groot deel van mijn muzikale universum uitmaken.”

Site:
TICKETS