Kerstmuziek in De Oostkerk

december 26 | 16:00 - 17:00

orgel andre poortvliet

André Poortvliet geeft op Tweede Kerstdag om 16.00 uur een orgelconcert op het De Rijckere-orgel van De Oostkerk in Middelburg. Hij speelt een programma met muziek van twee Middelburgse organisten: Bram Beekman en Leen de Broekert. Daarnaast klinkt er muziek van Bach, Bruhns, Böhm, Dandrieu, Daquin, Tunder en Scheidemann.

Het De Rijckere-orgel in De Oostkerk is zeer geschikt voor Franse barokmuziek. Op het programma staan Noëls en een Magnificat van Dandrieu en Daquin. Kerstmuziek uit de Noord-Duitse traditie en J.S. Bach is vaak gebaseerd op vocale muziek, als de motetbewerking Angelus ad pastores ait en de liederen Vom Himmel hoch, da komm ich her en Meine Seele erhebt den Herren. Van Bram Beekman staan drie bewerkingen van kerstliederen op het programma. Van Leen de Broekert wordt de Noël Il est né le divin Enfant uitgevoerd, met een duidelijke knipoog naar de Franse componisten uit de barok.

André heeft een passie voor barokmuziek en deelt deze graag met het publiek door het geven van concerten op klavecimbel, historische orgels of met ensemble Consort of Voices (www.consortofvoices.nl).
Hij volgde klavecimbel-, en orgellessen en lessen basso continuo bij Leen de Broekert (1949-2009), die een grote inspiratiebron vormde. Daarnaast volgde hij masterclasses klavecimbel en privélessen over interpretatie van barokmuziek bij onder andere Pierre Hantaï, Christophe Rousset, Bob van Asperen, Francesco Cera en Marieke Spaans.

De kerkdeuren van De Oostkerk gaan vanaf 15.30 uur open. De toegang voor het concert is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden.

Programma – “Il est né le divin Enfant”

Kerstmuziek voor orgel van Bach, Böhm, Beekman, Bruhns, De Broekert, Dandrieu, Daquin, Tunder en Scheidemann

Programma:
Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Praeludium in G

Heinrich Scheidemann (1595-1663)
Motetkolorierung Angelus ad pastores ait

Franz Tunder (1614-1667)
Canzona in G

Georg Böhm (1661-1733)
Vom Himmel hoch, da komm ich her

Bram Beekman (1949-2016)