• Dit event is voorbij.

Pieter van Dijk (Alkmaar)

augustus 15 | 12:30

Pieter van Dijk (Alkmaar)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Piece d’Orgue in G, BWV 572

(Tres vitement – Gravement – Lentement)

uit de Neumeister Sammlung:

Herr Gott, nun schleuss den Himmel auf, BWV 1092

Ehre sei dir, Christe, der du leidest Not, BWV 1097

Jesu, meines Lebens leben, BWV 1107

O Jesu, wie ist dein Gestalt, BWV 1094

Herzlich lieb hab ich dich, o Herr, BWV 1115

Ach Gott und Herr, BWV 714

Fuge in G, BWV 577

Biografie

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland. www.orgelfestivalholland.nl

Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen.

Pieter van Dijk maakte verscheidene CDs  op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.

De DVD Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste vier dubbel CDs met o.a. de Clavierübung III, de Leipziger Choraele en de Neumeister collectie zijn inmiddels verschenen. Meer informatie: www.dmp-records.nl

Pieter van Dijk  vormt een orgelduo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuospeler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.

Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka, Lausanne, Lübeck en Toulouse).

Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

augustus 15
Evenement Tags: