• Dit evenement is voorbij.

Zeevonken | een avond met Adriaan van Dis met gasten Delphine Lecompte en CYCZ

september 22 | 20:00

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinenDe wandelaar en Tikkop. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. In zijn meest recente roman KliFi zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming.

Delphine Lecompte

In het hoofd van Delphine Lecompte is het nooit stil. Waar die ongebreidelde energie normaal een uitweg vindt in haar gedichten, wijdt ze zich nu aan proza. In korte stukken, waaruit nrc, De Morgen en humo gretig publiceerden, geeft ze haar wilde meningen over wat ze om zich heen ziet gebeuren en dist ze, nietsontziend en gespeend van alle gêne, verhalen op over haar markante leven. In Beschermvrouwe van de verschoppelingen trekt een bonte stoet outsiders voorbij. Rednecks, drank- en gokverslaafden en andere veelgeplaagde figuren kunnen op de sympathie van Lecompte rekenen, maar met corona besmette koeienslachters, benepen pezewezers en moraalridders kunnen haar rug op en worden getrakteerd op een middelvinger in het aangezicht. Tussen het weldadige absurdisme door is er steeds de kwetsbare ondertoon. Wie goed oplet, ziet dat Lecompte nooit persoonlijker was dan hier.

Rapper CYCZ

Rapper Cycz uit Middelburg timmert flink aan de weg. Verleden jaar maakte hij zijn debuut bij 101Barz, het grootste Nederlandse hiphop platfom op het digitale kanaal van BNNVARA. In 2018 verscheen de EP Ruwe Diamant. Cycz onderscheidt zich in zijn teksten door een ‘tegengeluid’ te laten horen binnen de hiphop en rapwereld. Hij roept jongeren op te denken aan de toekomst en een opleding af te maken. Hij rondde zelf de studie International Business and Languages af aan de Hogeschool Zeeland. Zijn  meest recente tracks zijn Uren Als Dagen, Alleen en Hoop. Tijdens deze avond zal hij vier nummers ten gehore brengen.

presentatie: Oscar Garschagen

Oscar Garschagen is journalist, schrijver en columnist. Tussen 2003 en 2007 was hij corespondent voor NRC Handelsblad in Israel en daarna tin jaar lang in China. Darvoor wrkte hij als hofdredacteur bij vrij Nderland en het Algemeen Dagblad en was hij correspondent in Washington D.C. voor de Volkskrant. Hij woont nu in Grijspkrke en is  onder meer columnist bij de PZC. In 2019 verscheen van zijn hand het boek De Chinese Droom.

september 22