Zeevonken | Een avond kunstkijken met Oek de Jong

september 24 | 20:00 - 22:30

€15

Auteur Oek de Jong en pianist Douwe Eisenga  zijn te gast in de Oostkerk voor een avondvullend programma.

De magie van het beeld

Oek de Jong kijkt naar kunst en zoekt het ongrijpbare, om het vervolgens voor ons allemaal onder te woorden te brengen. Negen jaar lang schreef Oek de Jong voor Museumtijdschrift over beeldende kunst, fotografie, film, architectuur en design. Hij koos steeds een kunstwerk en schreef er een mini-essay bij: persoonlijk, beeldend en in de heldere stijl die hem ook kenmerkt als romanschrijver.

In De Magie van het beeld beschouwt Oek de Jong onder meer een intieme ets van Rembrandt, de bekende foto van Marilyn Monroe op het luchtrooster van de metro, de Land Art van Richard Long en Hamish Fulton, de Hagia Sophia in Istanbul, foto’s van Nan Goldin, Koos Breukel, Weegee, Saul Leiter en Ad Windig, de ondergang van Jackson Pollock, Matisse en het licht, Picasso en de vrouwen, een schilderij van Co Westerik, Paris, Texas en cameraman Robby Müller, het sign system in de New Yorkse metro, het schokkende werk van Ronald Ophuis en de berg van Cézanne, die de schrijver in ijzige kou en een razende mistral beklom.

Oek de Jong

Oek de Jong is de schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurkenCirkel in het grasHokwerda’s kindPier en oceaan en Zwarte schuur.

Douwe Eisenga

OPEN, het nieuwe album van Douwe Eisenga dat eind september verscheen, is geschreven en opgenomen in de lange maanden waarin de wereld op slot zat. Een album dat zich kenmerkt zich door verstilling. Door een noodgedwongen pas op de plaats. Door ruimte en verdieping. Misschien zorgt die rust er wel voor dat je beter luistert. Dat je minder snel met een oordeel komt, dat je luistert met een open oor, een open houding.

Douwe Eisenga schrijft eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar. De laatste twintig jaar krijgt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt o.a. met de Britse schrijver David Mitchell, de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft hij muziek voor harpiste Lavinia Meijer, pianist Jeroen van Veen, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag en vele anderen.

september 24
€15