Zes foto’s zijn genomineerd voor de World Press Photo van het Jaar

Zes foto’s zijn genomineerd voor de World Press Photo van het Jaar

Zes foto’s zijn genomineerd voor de World Press Photo van het Jaar, de meest prestigieuze prijs op het gebied van persfotografie. Ze komen uit alle hoeken van de wereld.

De World Press Photo tentoonstelling is van 19 augustus tot en met 18 september te zien in de Oostkerk. 

Nieuwe opzet

World Press Photo, de jaarlijkse wedstrijd voor fotojournalisten uit de hele wereld, heeft sinds deze editie een nieuwe opzet die ervoor moet zorgen dat niet alleen Europese en Amerikaanse fotojournalisten werk insturen. Ergo: dat de competitie diverser wordt. Die opzet komt uit de koker van Joumana El Zein Khoury, die kort voor de vorige editie Lars Boering opvolgde als directeur van World Press Photo. “Als we niet veranderen, zullen we snel niet meer relevant zijn,” zei ze bij haar aanstelling.

De wedstrijd bestaat nu uit zes regionale competities – in Europa, Noord- & Centraal Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Zuidoost-Azië & Oceanië. In elk daarvan nomineert een regionale jury foto’s in vier categorieën: ‘Enkelen’ (enkelvoudige foto’s, de belangrijkste prijs), ‘Verhalen’ (3 tot 10 foto’s die een verhaal vertellen), ‘Langetermijnprojecten’ (24 tot 30 foto’s over een thema) en ‘Open format’ voor verhalen die zijn gemaakt met een mix aan media (waarvan fotografie het belangrijkst is). Een wereldwijde jury onder leiding van de Azerbeidzjaanse fotograaf Rena Effendi wijst vervolgens per continent in elke categorie een winnaar aan. Deze jury bepaalt ook wie per categorie de beste van de wereld is. In totaal worden er dus 28 prijzen verdeeld, fors minder dan de 58 die voorheen werden uitgereikt.

Eén Nederlandse nominatie

Er werden deze editie 64.823 foto’s ingestuurd door 4066 fotografen. De 24 winnaars komen uit 23 landen.

Onder de 24 regionale winnaars is één Nederlander: Associated Pressfotograaf en voormalig Zilveren Camera-winnaar Bram Janssen, met een fotoverhaal over een bioscoop in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het is een mooie, sfeerrijke serie, gemaakt na de machtsgreep van de Taliban in augustus 2021. Ariana Cinema, eigendom van de overheid, was gesloten, het personeel was in onzekerheid of de Taliban zou toestaan dat er weer films werden vertoond. Janssen portretteerde onder anderen directeur Asita Ferdous die, anders dan de mannelijke medewerkers, niet meer naar binnen mocht in ‘haar’ bioscoop.

Gul Mohammed, who works as a host in the Ariana Cinema, poses for a photograph in Kabul, Afghanistan, Thursday, Nov. 4, 2021. After seizing power three months ago, the Taliban ordered cinemas to stop operating.(AP Photo/Bram Janssen)