Gebroeders Antheunisse ook in de Oostkerk

Gebroeders Antheunisse ook in de Oostkerk

Johan en Jan-Willem Antheunisse brengen al jaren eigenzinnige voorstellingen over hun stad Middelburg, die ze presenteren in kroegen, kerken en verenigingslokalen.
Zij komen nu met een verrassende voordracht die ze de titel  “Huurdersliefenleed” hebben gegeven.
Wonen in een huis doen we allemaal en is van alle tijden, dus valt er heel veel over te vertellen.
Met een houten verhuiskist van de vroegere ondernemers Gebroeders De Klerk en gestoken in passende kledij verschijnen Johan en Jan-Willem woensdag 15 mei in de Oostkerk. Dan openen ze hun kist die vol zit met verhalen van hurende en verhurende Middelburgers. Het is een vertelsessie die vol zit met serieuze en hilarische verhalen over het wonen in onze stad.
Serieus zijn ze als ze hun verhaal beginnen over de woonellende in het eind van de negentiende eeuw. Over de paupers in hun krotwoningen en de overheid die zich niet bekommerde over het lot van Jan met de Pet. Gelukkig gaat rond 1900 het licht gloren; de kleine man heeft zich verenigd in het Socialisme en hun problemen worden serieus genomen. De Woningwet treedt in ene er ontstaan Woningbouwverenigingen. Ook in Middelburg, die van de Christelijken en van de Rooien. Ze bouwen hun eigen wijken in Nieuw-Middelburg. Dan passeren er markante bewoners uit die buurten. De gebroeders Antheunisse slaan nogal een een zijspoor in. Tussendoor duikt er dan weer een verhaal op over een huisjesmelker. Vaak kleine winstjagers die maar één doel voor ogen hadden: zoveel mogelijk binnenhalen.
Uitgebreid gaan ze in op de woningnood in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het ontstaan van de woningen op het Zand en het tragische verhaal over de inundatie waardoor  ook alle woningen  buiten de Middelburgse vesten onder water kwamen te staan. Die periode wordt verluchtigd met het verhaal van de familie Ter Haar uit de Baarsjesstraat. Bijna dagelijks stond er paling bij hen op het menu die in hun kelder bij laag water voor het opscheppen lag. Ook de familie Brozius uit de Rozenstraat komt aan de orde. Zij weigerden te evacueren en bleven maandenlang bivakkeren op de bovenverdieping van hun ondergelopen woning.
Prachtig materiaal hebben ze verzameld over de betonnen noodwoningen in het Zanddorp.
Sappige verhalen zijn er over bekende huizenbezitters als Henk Couzijn, Gijs van Vlier en Jan Christiaanse.
Ga er maar van uit dat de gebroeders Antheunisse komen met een veelzijdige voorstelling, met veel herkenningspunten en aha-belevenissen, maar vooral een luchtige kijk op wat we allemaal doen: het bewonen van een huis.

woensdag 15 mei, aanvang 20.00 uur.
De gebroeders Antheunisse spelen geheel belangeloos en de opbrengst komt ten goede van de Oostkerk.

Verkoop aan de zaal of reserveer uw kaarten a 7,50 pp op info@deoostkerk.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal kaarten dat u wenst.