backkkoor

25-jarig Jubileumconcert BACHKOOR BWV

Het Bachkoor BWV uit Middelburg komt op 13 april naar de Oostkerk. Traditiegetrouw doen ze al jaren cantates en missen van Johann Sebastiaan Bach. Deze werken voerde het Bachkoor uitsluitend uit tijdens culturele kerkdiensten ,ook wel cantatediensten genoemd. Zo komen Bachs cantates het beste tot hun recht, want daarvoor heeft Bach het gecomponeerd.

In 2024, bij het 25-jarig bestaan van het koor, maken ze een uitzondering door een concert te organiseren met o.a. de uitvoering van de wereldlijke cantate Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl (BWV 198). Voor zover bekend is het de eerste maal dat deze cantate in de regio wordt uitgevoerd.

Het benodigde orkest is voor cantatebegrippen uitzonderlijk groot. Naast de 'traditionele' bezetting (violen, altviolen, hobo's en basso continuo, een koor en solisten), spelen in deze cantate ook bijzondere barokinstrumenten mee zoals traverso's, hobo's d'amore, viola's da gamba en luiten. Ook in dat opzicht wordt het een bijzondere avond!

 

Kaartverkoop per 1 februari

 

Prijs: 22,50

Praktische informatie
13 april 2024 | 20:00
13 april 2024 | 21:30
Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg
€22.50
Koop tickets

De Oostkerk

Het jubileumconcert wordt zo ook bijzonder vanwege de prachtige locatie met haar historische orgel. De achthoekige kerk wordt geroemd vanwege haar akoestiek en is zeer geschikt voor het uitvoeren van Bach’s muziek. In Bach’s tijd werden cantates uitgevoerd met begeleiding van het kerkorgel. Tijdens dit concert gaan ze deze traditie in ere herstellen. Het De Rijckere-orgel (1783) in de Oostkerk staat in de zogenaamde ‘koortoon’, dit is de hoogte waarop de muziek van Bach op barokinstrumentarium uitgevoerd wordt. Een kerkorgel met langere en grotere orgelpijpen geeft een krachtiger en breder fundament voor het koor en orkest vergeleken met een kistorgel. Een buitenkans dus om dichterbij Bach’s wereld te komen.

orgel

Programma

Naast cantate klinken twee motetten, werken voor orgel en een orkestwerk

Het feestelijke Singet dem Herrn (BWV 225) geldt als Bachs beroemdste, technisch meest eisende motet, een vocale compositie met orkestrale allure.

Het koor werkt ook bij dit project samen met het barokorkest Aspetti Musicali. Het orkest is al vele jaren de vaste begeleiding van ons koor. Alle leden zijn stuk voor stuk professionele specialisten op oude instrumenten en spelen in tal van gerenommeerde barokorkesten. Muzikale leiding: Ludo Claesen.

Programma: 

  • Cantate Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl (BWV 198). 
  • Preludium en fuga in b-klein BWV 544
  • Concert voor hobo d’amore BWV 1055 
  • Motetten 225 Singet dem Herrn (BWV 225) en Ich lasse dich nicht 159Anh 
  • Koraal Jesus bleibet meine Freude (uit BWV 147)

Naast de cantate klinken twee motetten, werken voor orgel en een orkestwerk

Het feestelijke Singet dem Herrn (BWV 225) geldt als Bachs beroemdste, technisch meest eisende motet, een vocale compositie met orkestrale allure.

Het koor werkt ook bij dit project samen met het barokorkest Aspetti Musicali. Het orkest is al vele jaren de vaste begeleiding van ons koor. Alle leden zijn stuk voor stuk professionele specialisten op oude instrumenten en spelen in tal van gerenommeerde barokorkesten. Muzikale leiding: Ludo Claesen.