Verduurzaming

In opdracht van eigenaar Monumentenbezit is in de Oostkerk te Middelburg een grootschalig verduurzamingsproject van de grond getild. In het Top 100 monument wordt wand- en vloerverwarming en een verwarmde achterzetbeglazing aangebracht. In de koepel komt een innovatief horizontaal luchtgordijn.

Hierdoor is het voor exploitant Stichting de Oostkerk mogelijk de kerk in de wintermaanden langer te openen voor publiek en wordt een daling van de energiekosten verwacht van 50 procent.

Verduurzamen

Met de verduurzamingsmaatregelen is het voor de exploitant Stichting de Oostkerk mogelijk om de kerk vrijwel het hele jaar te openen voor publiek, waar de kerk eerder moest sluiten in de wintermaanden vanwege de kou. De wand- en vloerverwarming die op de warmtepomp draaien, zorgen voor een basistemperatuur in de kerk. Samen met de verwarmde achterzetbeglazing zorgt de wandverwarming ook voor het voorkomen van koudeval dat een koude tocht in de kerk veroorzaakte. De conventionele technieken en het innovatieve ‘horizontale luchtgordijn’ worden gebuikt om voor een evenement de basistemperatuur naar comforttemperatuur te brengen. Op deze manier van verwarmen wordt voor 42% gebruik gemaakt van duurzame energie.

verduurzaming

Uniek voor monument én Monumentenbezit

Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “Naast dat er voor het eerst deze combinatie van innovatieve technieken zijn toegepast met behoud van monumentale waarden in een top 100 monument, is het ook het eerste project van Monumentenbezit dat enkel draait om verduurzaming. Projecten starten normaal vanuit een onderhoudsvraag, herbestemming of een restauratiebehoefte. Samen met alle partners hebben wij laten zien dat het kan. Wij wensen de Oostkerk veel succes!”

Oostkerkvanboven

Grafzerken

Gedeputeerde Anita Pijpelink en wethouder Johan Aalberts kregen de eer om tijdens de heropening twee grafzerken te onthullen die zichtbaar zijn gemaakt in de nieuwe vloer van de kerk. Tijdens de werkzaamheden kwamen de grafzerken, waarvan het bestaan bekend was, bloot te liggen. Na uitgebreide vastlegging zijn ze weer verborgen onder de nieuwe vloer, op twee grafen na die met glasplaten permanent te bekijken zijn. Bijzonder daarbij was ook de aanwezigheid van Hans Kristian Ploos van Amstel, een nazaat van Margareta Regina Ploos van Amstel, die begraven ligt onder een van de nog zichtbare graven.

graf

Verduurzaming De Oostkerk

Close
oostkerktop

Over Monumentenbezit

Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming van monumenten. De stichting streeft ernaar om de beschermde bouwwerken open te stellen voor publiek, zodat zoveel mogelijk mensen de unieke decors en de historische verhalen kunnen beleven. www.monumentenbezit.nl