Barneveld Dutchbaroq

Magnificat! Anima mea Dominum

Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum!!

Dutch Baroque staat o.l.v. Gerard de Wit garant voor een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door gespecialiseerde topmusici. Met Dutch Baroque luistert u naar het kenmerkende geluid van historische instrumenten en vocale transparantie.

Magnificat anima mea Dominum!, is letterlijk vertaald ‘Groot maakt mijn ziel de Heer!’ Met deze vreugdevolle uitroep begint Maria haar lofzang. En die lofzang wordt overgenomen door de engelen; Gloria in excelsis Deo, vertaald; Eer aan God in den hoge. Kerst is onlosmakelijk verbonden met zang. Nog steeds wordt de advents- en kersttijd vooral gevierd met muziek.

 

Deuren open 18:30 uur
Inleiding 19:00 uur
Aanvang concert 19:30 uur

Praktische informatie
15 december 2023 | 19:30
15 december 2023 | 21:00
Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg
Koop tickets

Magnificat anima mea Dominum!

Nog steeds wordt de advents- en kersttijd vooral gevierd met muziek. Feestelijke muziek zoals het openingsstuk voor de vespers; Dixit Dominus, psalm 110 van de jonge Handel. De premiere was in 1707 in Rome. Handel verbleef 4 jaar in Italië om zich daar de Italiaanse stijl eigen te maken. En met succes. Bij de première van het paasoratorium La Resurressione van Handel, in 1707, bespeelde de 22-jarige componist het klavecimbel en was de 54 jarige Corelli concertmeester. Het Concerto grosso no. 8 van Corelli, ook wel het kerstconcert genoemd, is geschreven voor de kerstnacht; Fatto per la notte di Natale. Sfeervolle kerstmuziek. Een andere vioolkunstenaar was Vivaldi. Zijn Magnificat is geschreven voor soli, koor, strijkers en basso continuo. In het beroemde vioolconcert de Winter, uit de vier Jaargetijden, is echt een glansrol weggelegd voor de viool. Een toepasselijk intermezzo in dit jaargetijde. Dit kerstconcert met barokmuziek wordt afgesloten met BWV 151, Süsser Trost, mein Jesu kömmt, een cantate voor de derde kerstdag. Die bestond toen nog. Deze fraaie cantate sluit af met het 8e couplet van het kerstkoraal: Lobt Gott, ihr Christen allzugleich.

amsterdambaroq

Musici & Programma

Dutch Baroque Orchestra
Dutch Baroque Vocal Consort
Marjon Strijk sopraan
Oscar Verhaar countertenor
Ben Salzmann tenor
Gerard de Wit dirigent en organist

G.F. Handel  Dixit Dominus (HWV232)
A. Vivaldi  
Concerto “L’inverno” (winter) (opus 8 nummer 4, RV297) in f mineur uit ‘Le quattro stagioni’ (de vier jaargetijden)
A.Vivaldi  Magnificat (RV610)
A. Corelli  Concerto grosso (opus 6 nummer 8) ‘Kerstconcert’
J.S. Bach  Süßer Trost, mein Jesus kömmt (BWV 151)

Kaartverkoop

Op de eerste, tweede en derde rij heeft u het beste zicht op orkest, solisten en koor. Deze stoelen worden voor u gereserveerd.
Vanaf de vierde rij zijn de zitplaatsen vrij.

 

Gereserveerde zitplaatsen   Vrije zitplaatsen  
Rij 1 €69,- Volwassenen €30,-
Rij 2 €59,- Jongeren (13 t/m 25 jaar) €10,-
Rij 3 €49,- Kinderen (t/m 12 jaar) gratis
    Gezinscombinatie €80,-

 

 
U betaalt geen administratiekosten. Annuleren is niet mogelijk.
gerard

Inleiding

Voor aanvang van het concert organiseert Dutch Baroque een inleiding. In deze inleiding maakt u kennis met het thema van het concert en hoort u meer over de componisten, de geschiedenis van de werken of de werkwijze van de componisten. De inleiding is gratis bij te wonen en wordt verzorgd door dhr. Arie de Bruijn.