Zeevonken | Frits van Oostrom over De Reynaert

Op 16 november is Frits van Oostrom te gast voor een gesprek over het dertiende-eeuwse hoogtepunt van de Nederlandse literatuur Dit jaar nam de geliefde Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom afscheid van de Universiteit Utrecht en verscheen zijn nieuwste, meest persoonlijke boek, De Reynaert: Leven met een middeleeuws meesterwerk. Alle reden voor een gesprek over de bekoring van een sluwe vos en meer dan 40 jaar schrijverschap over de Nederlandse en Vlaamsemiddeleeuwen.

Deze editie van Zeevonken is een samenwerking tussen de Oostkerk, boekhandel De Drvkkery, schrijversbroedplaats De Baaierd en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen

. Presentatie en gespreksleiding: historicus en projectleider van De Baaierd, Joyce Pijnenburg.

Tickets: 10,00

Vrienden: 7,50

Praktische informatie
16 november 2023 | 20:00
16 november 2023 | 22:00
Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg
Koop tickets

Over de avond

Willem die Madocke maeckte, daer hi dicken omme waecte. Het zijn de eerste regels van Van den vos Reynaerde, geschreven door de mysterieuze Willem. Tussen de vele versies van het verhaal van de vos is deze dertiende-eeuwse, ‘Dietse’ volgens de kenners de meest briljante. Bij Zeevonken bespreken we met Frits van Oostrom de vos, zijn streken en de pen van Willem. Wat maakt deze ‘Reynaert’ zo bijzonder? Waarom precies was juist deze schrijver zo goed?

De onbekende schrijver van Van den vos Reynaerde is niet de enige meester van deze avond. De persoon die de Reynaert beter kent dan wie dan ook is al decennia een veelgelezen schrijver van boeken over middeleeuwse cultuur en literatuur. Van Oostrom weet zowel leken als collega’s mee te nemen naar de middeleeuwen en won daarvoor onder andere de AKO-literatuurprijs, wat weinige historici hem na kunnen zeggen. Wat is dus het geheim van Frits van Oostrom? En hoe verloopt de weg naar zo’n goed doorvorst boek als De Reynaert? Hetwoord ‘vossenjacht’ bezigt hij niet, weten we alvast, maar de historicus geniet wel van het “naar mijn hol slepen van de buit”; het voorbereidende onderzoek. 

Schuif aan voor een gesprek over middeleeuwse (anti-)helden, liefde voor taal en de kracht van een goed verhaal.

Frits van Oostrom

Als geen ander weet Neerlandicus en mediëvist Frits van Oostrom onderzoek te combineren met een toegankelijke pen. Zijn boeken vinden een gretig lezerspubliek, een prestatie waarvoor hij in 2017 de Gouden Penning ontving van de Koninklijke Vlaamse Academie van België. Met Maerlants wereld won hij al in 1995 de AKO-literatuurprijs; in 2018 ontving hij voor Nobel streven de Libris Geschiedenisprijs. Van Oostroms wetenschappelijke prestaties zijn onder andere bekroond met de Spinozaprijs en meerdere eredoctoraten. Tussen 2005 en 2007 was hij voorzitter van de Commissie Canon van Nederland. De Reynaert: Leven met een middeleeuws meesterwerk is het verslag van een onderzoek dat in zekere zin al in Van Oostroms tienertijd begonnen is.

Foto: Bob Bronshoff

vanoostrom

Van den vos Reynaerde

Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? 

Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos. 
 

De Reynaert

In samenwerking met