De Zilveren Camera

Zilveren Camera 3 t/m 25 augustus

Nieuwsfotografie gaat over alles wat er speelt in de samenleving, agendeert onderwerpen en legt ontwikkelingen vast die de basis vormen van het collectieve geheugen. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland en wordt traditiegetrouw als eerste getoond in Museum Hilversum. Een prachtige, eindeloze zwerftocht langs grote en kleine verhalen.

Alle winnende foto’s en de foto’s van de overige genomineerden zijn te zien tijdens deze tentoonstelling die op diverse plaatsen in Nederland te zien is. Dit jaar bestaat de Zilveren Camera 75 jaar en komt deze ook naar Zeeland!

3 t/m 25 augustus dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.

Entree: 6,00 volwassen/ 3,50 jongeren t/m 18 jaar

Praktische informatie
3 augustus 2024 | 11:00
25 augustus 2024 | 17:00
Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg
6,00 | 3,50

Winnaar Zilveren Camera 2023

De Palestijns-Nederlandse documentaire fotograaf en filmmaker Sakir Khader heeft de Zilveren Camera 2023 gewonnen met de indrukwekkende zwart-wit serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. Fotograaf Sakir Khader maakte deze serie het afgelopen jaar in Jenin, een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de jury zijn het stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en je raken. “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact. 

foto: SAKIR KHADER – HET LEVEN OP DE WEST BANK

winnaar zilveren

Andere Prijzen

Prijs voor Storytelling

De Prijs voor Storytelling ging naar Tina Farifteh met Kitten of Vluchteling?. Volgens de jury drukt ze de kijker in een korte documentaire op confronterende wijze met de neus op ongemakkelijke feiten. “Haar persoonlijke benadering maakt het universele voelbaar en raakt aan iets dat ons allemaal aangaat. Met ‘Kitten of Vluchteling?’ laat Farifteh ons opnieuw naar de werkelijkheid kijken: ze gaat de strijd aan met vooringenomen opinies, kantelt het beeld en zet de zaak op scherp.”

Paul Peters Fotoprijs

Nynke Brandsma met de serie Max won de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Volgens de jury brengen de foto’s je dicht in zijn wereld. “De ogenschijnlijke keuze om buiten de maatschappelijk geaccepteerde normen je leven te leiden, los van rigide kaders, is zo overtuigend in beeld gebracht dat het aan het denken zet over de sociale verarming van onze maatschappij. Brandsma wil ons zonder oordeel laten kijken en de vraag stellen waarom deze afgebakende ideeën over hoe te leven er eigenlijk zijn, die norm van wat wordt gezien als succesvol en vervullend. Max onttrekt zich daaraan. Max is de nar. Max is vrij.”

Zilveren Camera x Kamera Express Publieksprijs: stem op jouw favoriet!

Ook dit jaar kun je weer stemmen op de genomineerden voor de Zilveren Camera x Kamera Express Publieksprijs. Je kunt jouw stem uitbrengen in het museum. De jury, bestaande uit Hans Aarsman (fotograaf en schrijver), Pelin Tatli (fotoredacteur ANP) en Jan Dirk van der Burg (fotograaf en voormalig Fotograaf de Vaderlands), selecteerde tien foto’s die het jaar in al haar hoogte- en dieptepunten vertegenwoordigen. Op zaterdag 13 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Stemmen

 

foto: Dilan Yeşilgöz staat de pers te woord de dag na de verloren verkiezingen - DAVID VAN DAM

Dilan Yeşilgöz staat de pers te woord de dag na de verloren verkiezingen - DAVID VAN DAM